ponedjeljak, 14. svibnja 2018.

Na Međunarodni dan muzeja u trogirskom muzeju otvaranje dviju izložbi!


Muzeji diljem svijeta u petak, 18. svibnja 2018. obilježavaju Međunarodni dan muzeja. Hrvatski muzeji ove će godine 38. put sudjelovati u ovoj manifestaciji i različitim programima obilježiti ovogodišnju temu "Hiper-povezani  muzeji:  novi  pristupi,  nova  publika" - Hyper-connected museums: New approaches, new publics.

Muzej grada Trogira u povodu Dana muzeja otvorit će dvije izložbe!
Izložba "Brodi porta moga!" otvorit će se u 18:00 sati u Edukativnoj zoni, a izložba "Josip - Bepo Delalle i crtački talenti u njegovoj obitelji" u atriju Muzeja grada Trogira u 19:30.

 Pa krenimo kronološkim redom...



 Izložba "Brodi porta moga!" predstavit će aktivnosti i radove polaznika radionica koje su se od 18. travnja odvijale u Muzeju grada Trogira 

Tijekom nekoliko radionica izradili smo svoj mali poseban brodić, saznali nešto o crtežu broda na trogirskoj katedrali, posjetili umjetnika koji izrađuje brodove od palmine grane, a družili smo se i s pijetlom koji je nekoć krasio jednu tursku galiju. U ovoj Akciji posjetili smo otok Drvenik Veli i vozili se Šoltankom koja je i sama svojevrsni muzejski primjerak s obzirom na činjenicu da je porinuta 1971. godine. Na sam Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja 2018., brod pun dječjih radova i fotografija koje su nastale tijekom akcije uplovit će u sigurnu muzejsku luku u okviru izložbe "Brodi porta moga!" te se nadamo da ćete nam se pridružiti na otvaranju, poziva muzejska pedagoginja Goranka Tomaš.

 Izložba je popraćena katalogom u kojem muzejska pedagoginja, prigodno i u skladu s temom "lađa", u obliku brodskog dnevnika predstavlja 
sve aktivnosti 23. EMA-e u Muzeju grada Trogira.





 ~*~


Izložba "Josip - Bepo Delalle i crtački talenti u njegovoj obitelji" osim zanimljivog arhivskog gradiva predstavit će 27 likovnih radova talentiranih pojedinaca obitelji Delalle, od čega je najviše Bepovih - njih 21. Josip - Bepo Delalle ilustrirao je brojne članke, pisma, razglednice koje je pisao njegov brat don Ivan Delalle - autor prvog vodiča po Trogiru iz 1936. godine, čiju je naslovnicu također ilustrirao Josip - Bepo:





Josip bi oslikavao pisma i razglednice koje je pisao don Ivan. Izradio je veliki broj naslovnica raznih časopisa u kojima otkrivamo njegovu visoku razinu tehničkog i estetskog oblikovanja kao posebnog oblika vizualne komunikacije, prema kojoj je, kao nadareni crtač, imao prirođenu sklonost. Osmišljavao je vizualni identitet vodeći računa i o tipografiji. Tim više zadivljuje njegovo umijeće, s obzirom na to da nije imao formalno obrazovanje grafičkog dizajnera, niti je na raspolaganju imao suvremenu računalnu tehnologiju koja nama danas uvelike olakšava grafičko oblikovanje, navodi u predgovoru izložbe kustosica Aleksandra Bilić Petričević te nastavlja:   
Crtež je temelj sveukupnog Josipovog stvaralaštva. On stvara svoja djela iskorištavajući sve mogućnosti likovnog karaktera crte, kako bi izrazio svoj likovni doživljaj. Gradi crtež strukturalnim crtama koje su gipke i tankoćutne, zavinute, gotovo spiralne, preplićući se u gustu mrežu koju povezuje i sažima u što čvršće jedinstvo, ostavljajući prazne djelove koji daju crtežu tako potreban zrak da ne postane prezagušen. Ponekada je monokromatske crteže obogaćivao bojom. Slikao je uglavnom vedute Trogira pod utjecajem mirnih kompozicija, te prevladavajućih plavkastih, zelenkastih, smeđih i sivih tonova u gradacijama svjetline i zasjenjenosti, stvarajući profinjeno kolorističko bogatstvo. Likovno stvaralaštvo Josipa – Bepa prikazuje ga u svjetlu vješta crtača, uvjetovano osobnošću i okolnostima vremena i prostora u kojem je živio i djelovao


I ova je izložba popraćena katalogom u kojemu se, osim predgovora, nalaze i tekstovi iz pera Iva Delalle:  
Josip - Bepo Delalle, Trogir, 4. siječnja 1904. - 17. ožujka 1985. te Crtački talenti u trogirskoj obitelji Delalle.



 Obje izložbe bit će otvorene do 24. svibnja 2018. godine, a mogu se razgledati u radnom vremenu od ponedjeljka do subote ujutro 10:00 - 13:00 
te poslijepodne 17:00 - 20:00 sati.


 ~*~


S obzirom na to da ovogodišnja tema posebno usmjerava  pozornost  muzejske 
zajednice  na  nove  komunikacijske  platforme, Muzej grada Trogira poziva vas da pratite novootvoreni Instagram profil trogirmuseum te da sve navedene aktivnosti u povodu Međunarodnog dana muzeja pratite i javljanjima uživo na Facebook stranici Muzej grada Trogira.




Veselimo se vašem dolasku i sudjelovanju u Međunarodom danu muzeja 2018. godine!
Dobro došli u muzejski offline i online svijet!





Nema komentara:

Objavi komentar