utorak, 9. siječnja 2018.

Di ste bili, šta smo radili 2017.? - Mi od siječnja nismo stali!



Godina u kojoj je Muzej grada Trogira napunio 54 godine, a koju su napunile 24 izložbe, 27 pedagoških radionica, 22 posebna događanja je iza nas. Prisjetimo se zato odmah na početku nove godine "di ste bili i šta smo radili" tijekom 2017. (i pogledajmo što vam se od toga najviše svidjelo...)





Prije svega, spomenimo manifestacije u kojima Muzej grada Trogira sudjeluje već dugi niz godina - to su naravno Noć muzeja u okviru koje smo otvorili izložbu "Nek´ ti je zemlja laka?" i Dan muzeja koji smo, u okviru zadane teme "Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima", obilježili otvaranjem izložbe "Spomenici kojih nema - nepoželjne krhotine prošlosti". Osim Noći i Dana muzeja sudjelovanjem u Festivalu povijesti - Kliofestu obilježili smo Dan povijesti, a 6. FESeTemanom trogirskoga libra - Dan hrvatske knjige. 






Obilježili smo i nekoliko obljetnica - a posebno se istaknula 120. obljetnica rođenja Cate Dujšin Ribar koja je obilježena velikom izložbom "Emanuel Vidović i njegovi učenici: Cata Dujšin Ribar, Milan Tolić, Ivan Mirković, Silvije Bonacci Čiko i Antun Zuppa/Zupa". 2017. godina godina je u kojoj smo se prisjetili i drugih obljetnica - primjerice 910 godina Trogirske diplome, 220 godina od anarhije u Trogiru, 580 godina od dovršetka gradnje tvrđave Kamerlengo, kao i 20 godina od upisa Trogira na UNESCO-v popis svjetske kulturne baštine.


Od ukupno 24 održane izložbe, najposjećenije su bile izložbe Trix van Hoof: "Ni jedan čovjek nije sam, tu je i cvijet...", izložba radova s pedagoških radionica "Lito na tiramolu" te "Novi brodovi" Ane Krleže. Prošlu su muzejsku godinu obilježile i izložbe "Paštroć" te "Povijest kazališta u Trogiru do 1960. godine"...





Tijekom 2017. održano je ukupno 27 pedagoških radionica - kako u Muzeju grada Trogira tako i u osnovnim školama Majstora Radovana i Petra Berislavića, gradskoj loži te u Okrugu Gornjem. Najveći je interes vladao za radionice "Goga Pričalica priča o ljubavi" održane u veljači te za radionice "Lito na tiramolu" održane u lipnju i srpnju koje su rezultiurale već spomenutom, istoimenom izložbom u dvorištu Muzeja grada Trogira.






Nekoliko se posebnih događanja posebno istaknulo zbog svoje posjećenosti - najposjećenija su događanja smještena na sam početak i na sam kraj godine - Noć muzeja i 1. Božićni sajam rukotvorina u Muzeju grada Trogira. Velik broj posjetitelja prisustvovao je predstavljanju zbirke poezije Katice Jurčev Maravić, igrokazima "Šta se praviš Francuz?" i "C´est la vie mon ami" odigranima u okviru projekta "Ca je covik!?" OŠ Majstora Radovana te priredbi "Cuj, jeman ti nisto rec!" OŠ Petra Berislavića.







Muzejske zbirke popunjene su kako predmetima s terenskih istraživanja tako i darovanim predmetima i umjetninama. Goranka i Tomislav Tomaš darovali su Muzeju grada Trogira garbun, Ivanka Berket staru uokvirenu fotografiju Petra i Tomažine Berket, Fedor Sentinella darovao je korzet, Mirko Svilan portret Antuna Mavretića i njegove sestre, kao i odlikovanje A. Mavretića ordenom sv. Silvestra koje mu je dodijelio papa Pio IX 1868. godine, a Ivo Delalle svečano nam je uručio brojne zanimljive arhivalije koje su pripadale slikarici i pjesnikinji Cati Dujšin Ribar.


Vijesti iz Muzeja objavljene su u brojnim tiskovinama i na internetskim portalima, glasovi iz Muzeja mogli su se čuti na radio valovima, a u i o Muzeju je snimljeno nekoliko televizijskih priloga, od kojih ove godine posebno izdvajamo HRT-ovu reportažu "Muzej u gradu - grad u muzeju".






Na muzejskim blogovima muzejgradatrogira.blogspot.hr i trogirtimetravel.blogspot.hr objavljeno je ukupno 99 postova, od kojih su najčitaniji:

2) Poziv za izlaganje u Muzeju grada Trogira u razdoblju od ožujka 2018. do ožujka 2019. godine   (JOŠ UVIJEK JE U TIJEKU - prijave se zaprimaju do 31. siječnja!)


 (JOŠ UVIJEK JE U TIJEKU!)



Voljeli ste se sa nama družiti na društvenim mrežama, tako smo na Facebooku za vas pripremili ukupno 311 objava, a vi ste nas zato nagradili povećanjem ukupnog broja lajkova - tako da nas je na Facebook stranici Muzej grada Trogira sada ukupno 2178, a na Facebook stranici Trogir Time Travel 1762 (što je za čak 912 osoba više nego prošle godine!). Hvala vam na svakom lajku, šeru i komentaru! :)


Bilo je uistinu prekrasnih trenutaka i online i offline - znamo samo da cijelu godinu - od siječnja do prosinca - nismo stali! A tako će biti i 2018. ... Nadamo se da ćemo i ovu godinu provesti u dobrom društvu s vama - našim dragim posjetiteljima, prijateljima, suradnicima, suorganizatorima, ...!


Krećemo već uskoro - trinaesta Noć muzeja održat će se, kao i uvijek do sada, posljednji petak u prvog mjeseca - 26. siječnja 2018. Osim tradicionalne tombole i pedagoških radionica, muzejska događanja izlaze i na glavni gradski trg (samo držite fige da nas vrijeme posluži!), a detalje o tome što smo sve pripremili vezano uz ovogodišnju temu  "Muzeji i sport – brže, više, jače.../citius, altius, fortius..." doznat ćete uskoro...




Dobro nam došla 2018. i 
dobro nam došli tijekom 2018.!






Nema komentara:

Objavi komentar