ponedjeljak, 7. kolovoza 2017.

Novi brodovi Ane Krleže uplovljavaju u atrij Muzeja grada Trogira




"Novi brodovi" naslov je izložbe kojom će se Ana Krleža od 9. do 19. kolovoza u atriju Muzeja grada Trogira predstaviti trogirskoj publici. Izložba brodova nastalih unikatnom tehnikom kaširanja rižinog papira i tekstila neće imati službeno otvaranje, a moći će se razgledati svakog dana - od ponedjeljka do nedjelje - ujutro od 10:00 do 13:00 te posljepodne od 18:00 do 21:00 sat.








Ana Krleža je hrvatska umjetnica iz Zagreba sa diplomom i radnim mjestom profesorice likovne umjetnosti. Uz motive maski i drveća u 3D tehnici, najbrojniji su, ipak, brodovi. Starohrvatska jedrenjake kao i one koji su plovili Mediteranom kroz povijest Ana izrađuje unikatnom tehnikom kaširanja rižinog papira, tekstila i drugog materijala te se njena djela sa trodimenzionalnim motivima na podlozi nazvaju pikto-reljefima. Na ovoj će izložni umjetnica predstaviti svoja nova djela - jedrenjake iz mašte te brodice u skulpturi.





U gotovo asketskom ponavljanju teme i motiva, vrlo decentno, ali uvjerljivo, čitamo estetsku likovnu igru. Zbunjuje i zadivljuje harmonija umetnutih detalja na statičnom motivu, kojem unatoč tome ne nedostaje vjetra u jedrima.
Likovno uobličenje u djelu Ane Krleže u prvom redu je posljedica jedne lirski i ženski pokrenute duše koja traži san u čvrsto zadanim okvirima jave.
Nataša Stipanov




Ana Krleža je tradicionalist, ali u najboljem smislu te riječi, umjetnica koja poštuje gradbu slike, kojoj je izrada djela najteži zadatak. Estetici ružnoće, Ana Krleža suprotstavlja djela iznimne ljepote, radove koje će svatko poželjeti na svom zidu. Svako djelo Ane Krleže fascinira izradom, privlači izgledom i što je najvažnije, pruža utjehu duhu. Na hrvatskoj likovnoj sceni, ona imaju posve zasebno mjesto, na razmeđu skulpture i slike prema čemu su jedinstvena, a opet univerzalna u tematici koju prikazuju. Namijenjena su onima koji još vjeruju, kao što je rekao Dostojevski, da će "ljepota spasiti svijet".
Marina Tenžera





Veselimo se vašem dolasku!


Nema komentara:

Objavi komentar