ponedjeljak, 14. studenoga 2016.

65|365 - izložba fotografija Maje Maljković u Muzeju grada Trogira



65|365 naslov je izložbe fotografija u kojoj će Maja Maljković predstaviti 65 odabranih fotografija iz svojeg projekta 365. Izložba će se otvoriti 16. studenog 2016. u 19:00 sati u atriju Muzeja grada Trogira.




PREDGOVOR


    Maja Maljković ozbiljno se bavi fotografijom. Na ovoj izložbi predstavlja svoj projekt 365, to jest izbor fotografija koje je snimala svakog dana tijekom jedne godine. Kako živi i radi u Trogiru snima svoj životni okvir od biljaka do mora, od građevina do grada kao cjeline. Iako živi u tako iznimnom prostoru kao što je Trogir i njegov prirodni okvir mora i kopna, izbjegava sve one dobro poznate vizure i motive. Kloni se dopadljivog i narativnog. Slika sve oko sebe, zapaža i ono što većini promakne. Fotografira detalje,  ali i velike plohe neba i mora tako da se doimaju kao apstraktne slike. Drvene vratnice ili zahrđale bitve - kolone otkrivaju svoje fakture, mrlje, hrapavosti, ljuske…; vrijeme čini svoje pa docrtava i urezuje linije, pukotine, točke, rupice... oslikava rojeve boja. I kamenje zidova i pločnika stari ili možda, rečeno u vedrijoj varijanti, i ono doživljava preobrazbe, mijenja svoj vizualni aspekt i semantiku koju dopisuju godine, kiše, vlaga, sunce. 





Posebnu grupu fotografija čine diptisi, dvodijelne slike u međusobnom dijalogu ili češće u kontrapunktu: detalji i cjeline, ono blizu i ono daleko, no ipak su povezani svojoj formalnom i sadržajnom logikom.






Naravno, Maju Maljković tijekom 365 dana oduševljavaju mijene koje donose godišnja doba, stađuni. Sve mijenja boje i patine. More se zamuti ili se razbistri, raščara, kao i naša raspoloženja. I nebo se mijenja, pa ako netko zaneseniji pogleda prema gore može zapaziti među oblacima razvrstana jata ptica u selidbi, ili pak u krošnjama njihove usplahirene i glasne skupove. Objektiv se usmjeruje prema gore i prema dolje, prema onom što je blizu, ispred nosa, ali prema daljini,  kao pažnja osobenjaka iz Nazorove pripovijetke o čovjeku koji je izgubio dugme. Maja nas upućuje na ono što inače ne bismo zapazili; konopi se, primjerice,  izvijaju u duge putanje ili se pak zapliću u čvorove koji izgledaju onako uvećani poput modernih skulptura, daske na privezištima, mulima, slične su dirkama na glazbalima. Inače, Maji je svojstven  osjećaj za ritam. Rimuju se namreškane vode, valovi što se sustižu, odjekuju kocke na pločnicima, rominja kiša s kapima  na podu koje se šire u krugovima, zibaju se odrazi na vodi. Odrazi su joj osobita preokupacija; likovi koji doživljavaju transformacije s krivuljama koje ih translatiraju u  nove, izvijene prostore pod vodom. 

Treba poželjeti Maji da nastavi snimati tijekom budućih 365 dana koje će umnogostručivati nadolazeće godine. 
Ivo Babić






NAGRADNA IGRA ZA SVE POSJETITELJE

Autorica je u okviru izložbe za zainteresirane posjetitelje pripremila nagradnu igru u kojoj troje najsretnijih mogu osvojiti ukrasni stolni kalendar s fotografijama s izložbe, fotografiju s izložbe po vlastitom izboru ili pak poklon photosession. Potrebno je samo u za to predviđenu kutiju u atriju Muzeja grada Trogira ubaciti papirić s imenom, prezimenom, kontakt e-mailom ili telefonskim brojem. Po završetku izložbe, imena nagrađenih posjetitelja bit će objavljena na Facebook stranici Maja Maljković Photography.



Izložba je prodajnog karaktera, a bit će otvorena do 27. studenog 2016. godine. Može se razgledati radnim danima 09:00 – 12:00 te 17:00 – 20:00 sati, dok je subotom izložbeni prostor otvoren 09:00 – 12:00 sati.



Veselimo se vašem dolasku!




1 komentar: