utorak, 22. ožujka 2016.

Proljeće u Muzeju grada Trogira već treću godinu za redom započinje - cvrkutom | Museum Week 2016.


Nakon tri godine od prvog tematskog tvita (ili ako vam je draže -  cvrkuta) u Museum Week-u sudjeluje preko 2900 muzeja, a među njima je od samog početka, treću godinu za redom i Muzej grada Trogira. Što nam novo donosi #MuseumWeek ove godine?





Museum Week 2016. održavat će se od 28. ožujka do 3. travnja – i ovu godinu s istim ciljem - da se tijekom 7 dana pomoću 7 tema obilježenih sa 7 hashtagova povežu ljubitelji kulture, baštine, umjetnosti, povijesti... s muzejima cijelog svijeta na neobičan, interaktivan i dostupan način.

Na današnji je dan ukupno registrirano nevjerojatnih 2940 muzeja, galerija, arhiva i drugih kulturnih ustanova, a brojka sudionika iz dana u dan raste (usporedbe radi – prvu godinu održavanja sudjelovalo je 630 muzeja, drugu više od 1800....) Hrvatske su brojke (drago nam je vidjeti!) također u porastu – uz Muzej grada Trogira (@muzejTrogir) koji je u projektu Museum Week od prve godine održavanja – registrirani su i Etnografski muzej Istre (@EMIPazin), Peek & Poke (@PEEKANDPOKE), Prirodoslovni muzej Split (@prirodoslovniST), Lauba (@LaubaHouse), Muzej suvremene umjetnosti Zagreb (@MSUZagreb) te Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (@MMSU_Rijeka).


museumweek2016.org



A ovo je 7 tema, obilježenih sa 7 hashtagova, koje će muzeji sudionici predstavljati na svojim Twitter računima:




PONEDJELJAK -  28.03. | Što se sve krije iza kulisa, iza natpisa „STAFF ONLY“ i „NEZAPOSLENIMA ULAZ ZABRANJEN“ saznajte prateći #secretsMW. | Tema koja je prošle godine naišla na iznimno velik interes sudionika  Museum Week-a ponavlja se o ove godine: muzeji otkrivaju svoje dobro čuvane tajne, uvode posjetitelje u prostorije u koje oni inače nemaju pristup, pokazuju skrivene prolaze, sobe, predmete, ... i još mnogo više.

UTORAK – 29.03. | pod #peopleMW muzeji će predstaviti one poznate, manje poznate i nepoznate ljude koji su doprinijeli razvoju njihove ustanove. Saznat ćemo tko su osnivači, tko su nekadašnji, a tko sadašnji djelatnici, tko su prijatelji muzeja, njihovi dobročinitelji i donatori, tko su posjetitelji, ... i na koji način su doprinijeli i/li još uvijek doprinose radu muzejskih institucija.

SRIJEDA – 30.03. | Preko 2900 muzeja svijeta (da, da već smo spomenuli brojku, ali složit ćete se – impresivna je!) pričat će priču ne samo o zgradama u koje su smješteni već će izići i u susjedstvo i pod #architectureMW - tvitati o zgradama, parkovima, znamenitostima, atrakcijama, ... u svojoj okolici.

ČETVRTAK – 31.03 obilježit će tema „baština“ - pod #heritageMW muzeji će predstavljati raznolikost materijalne i nematerijalne baštine koja je dio muzejskih zbirki, naslijeđa ili dio mjesta u kojima muzeji djeluju. (Čini se da će trogirski muzej s obzirom na grad u kojem djeluje cvrkutati, cvrkutati, cvrkutati... :) )

PETAK – 01.04. | nije APRILILILILI, niti TRAVANJNJNJNJ već #futureMW: inovativni muzejski projekti, zanimljiva istraživanja, budući ciljevi... predstavit će se pod navedenim hashtagom. No, tko zna – Svjetski je dan šale – sve je (ne)moguće? :)

Koje će se neprimjetne sitnice, detalji, anegdote, izići na vidjelo pod  #zoomMW preostaje nam (u)vidjeti  u SUBOTU – 02.04. kada će glavna tema biti detalji: ono što se na prvi pogled ne vidi dobro, pa je potrebno približiti se, pogledati malo bolje ili iz nekog drugog ugla...

Posljedni dan Museum Week-a, NEDJELJA – 03.04., posvećen je ljubavi: što djelatnici vole u muzejima u kojima rade, što posjetitelji vole u muzejima koje su posjetili i koje redovito posjećuju, koji su im najdraži predmeti, zašto posebno vole baš određenu prostoriju, ...  zašto bi svatko trebao voljeti muzeje i kako ih je zapravo lako voljeti – pokazat će njih više od 2940 koristeći #loveMW




 Volite i vi svoj(e) muzej(e) i muzeje općenito, iskoristite društvene mreže kako biste naučili nešto novo, posjetili skrivene kutke preko već-smo-spomenuli-koliko muzeja iz cijelog svijeta, uključite se tvitovima, pratite dnevne hashtagove i glavni #MuseumWeek, i naravno – pratite hrvatske muzeje koji sudjeluju, a među njima i Muzej grada Trogira
 koji se objavama već uključio u projekt uvodnim #diyMW:







:)





Nema komentara:

Objavi komentar