petak, 20. ožujka 2015.

Muzej grada Trogira drugu godinu za redom u projektu #MuseumWeek




Muzej grada Trogira drugu godinu za redom jedini je (za sada) prijavljeni hrvatski muzej u Twitter projektu #MuseumWeek koji će se održavati od 23. do 29. ožujka 2015.





Nakon što je u ožujku 2014. godine  pokrenut Twitter projekt #MuseumWeek, dobra se praksa nastavlja i u  ožujku 2015. Prošle je godine u ovom projektu sudjelovalo 630 muzeja, dok je ove godine ta brojka narasla na 1800 – muzejima su se pridružili državni arhivi, centri za kulturu, instituti... a sve s ciljem da se tijekom 7 dana, pomoću 7 tema obilježenih sa 7 hashtagova povežu ljubitelji kulture, baštine i umjetnosti s muzejima cijelog svijeta na jedan neobičan, dostupan i interaktivan način.


Ovaj projekt osmišljen je u Francuskoj, pod pokroviteljstvom francuskog Ministarstva kulture i komunikacija, i jako se brzo prošio u ostale zemlje tako da ove godine u njemu sudjeluju muzeji iz više od 50  zemalja svijeta. Novost je i  internetska stranica http://museumweek2015.org sa svim informacijama o projektu i sudionicima. Najnovije vijesti mogu se, dakako, pratiti na matičnom Twitter računu https://twitter.com/MuseumWeek.





Svaki će dan tijekom muzejskog tjedna sudionici tvitati prema 7 unaprijed određenih tema, praćenih hashtagovima:


- ponedjeljak, 23. ožujka 2015. - #secretsMW – od muzeja se očekuje da pod ovim hashtagom otkriju pokoju svoju dobro čuvanu tajnu, da pokažu korisnicima nešto što kao posjetitelji muzeja nemaju priliku vidjeti, da pokažu muzejske djelatnike pri radu u čuvaonicama, obradi materijala i sl.

- utorak, 24. ožujka 2015. - #souvenirsMW – muzeji će prikazati neke od svojih suvenira: razglednice, knjige, ulaznice..., a na posjetiteljima je da pod istim hastagom podijele svoje suvenira iz muzeja – no ne samo materijalne poput spomenutih razglednica, knjiga, ulaznica..., već i sjećanja na trenutke provedene u muzeju, različite anegdote i uspomene vezane uz muzeje.

- srijeda, 25. ožujka 2015. - #architectureMW – ovom temom dana cilj je predstaviti ne samo muzejske zgrade, njihve nacrte i tlocrte, već i arhitektonsku baštinu iz okolice muzeja - zanimljive zgrade, vrtove, parkove...

- četvrtak, 26. ožujka 2015. - #inspirationMW – vođeni mišlju da su svugdje oko nas umjetnost, povijest, etnografija, ... muzeji žele ostvariti cilj ove teme - da se u svakodnevnom okruženju pronađe inspiracija za istraživanje, otkrivanje, učenje i stvaranje.

- petak, 27. ožujka 2015. – #familyMW – muzeji će podijeliti fotografije i anegdote s radionica i grupnih posjeta te pozvati druge sudionike #MuseumWeeka da učine to isto.

- subota, 28. ožujka 2015.#favMW – na muzejima je da podijele događanja, izložbe, fotografije, videa... za pamćenje, a na korisnicima je da podijele njima najdraže eksponate, izložbe, događanja iz muzeja.

- nedjelja, 29. ožujka 2015. - #poseMW – posljednjeg dana #MuseumWeek-a  2015. rekonstruirat će se stare fotografije, snimati muzejski selfieji, imitirati poze s umjetnina izloženih u muzejima...Cilj je nedjeljne teme - biti kreativan.







Muzej grada Trogira ima  korisnički račun na društvenoj mreži Twitter od 2013. godine. Veća aktivnost Muzeja na ovoj društvenoj mreži realizirana je upravo tijekom prošlogodišnjeg projekta #MuseumWeek, u kojem je kao jedini hrvatski muzej, prativši dnevne teme iznio tek mali dio svojih posebnosti.

Ovu je godinu cilj Muzeja grada Trogira osim svojih posebnosti predstaviti i posebnosti grada Trogira, uspostaviti odnose s inozemnim kolegama i posjetiteljima te animirati i „domaće“ ljubitelje muzeja, povijesti, umjetnosti, kulture, baštine... da se uključe u ovaj projekt.

Pratite #MuseumWeek, pratite dnevne hashtagove, pratite https://twitter.com/MuseumWeek  i naravno pratite  - https://twitter.com/MuzejTrogir


:)





Nema komentara:

Objavi komentar